Kızılcahamam Müftülüğünden İdlip'e Briket Ev Yardımı
Kızılcahamam Müftülüğünden İdlip'e Briket Ev Yardımı
Kızılcahamam Müftülüğünün Başlatmış olduğu İdlib'e briket ev yardımı kampanyasına Kızılcahamamlılar yoğun ilgi gösterdi, sayı her geçen gün yükseliyor
Kızılcahamam Müftülüğünün Başlatmış olduğu İdlib'e briket ev yardımı kampanyasına Kızılcahamamlılar yoğun ilgi gösterdi, sayı her geçen gün yükseliyor
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Suriye İdlib’de iç karışıklıklar nedeniyle mağdur olan ve çadırlarda yaşamak zorunda kalan halka ‘ Briket Ev’ yapma kampanyasına Kızılcahamam Müftülüğü de destek verdi.
Suriye’de yaşadıkları iç savaş ortamı nedeni ile evlerinden olan ve tampon bölgelerde kurulan çadırlarda yaşayan halkın barınma ihtiyaçlarını karşılamak için TDV tarafından başlatılan ‘ Briket Ev’ kampanyasına Kızılcahamam Müftülüğü de destek verdi. Konu ile ilgili bilgi veren Kızılcahamam Müftüsü Hasan Limon; “Ankara’da ilçe müftülüklerinin ne kadar briket ev yaptırabileceklerine dair taahhütleri alındı. Kızılcahamam Müftülüğü olarak biz de 10 tane briket ev sözü vermiştik . Şu an itibariyle yaklaşık 60 briket eve ulaştık. İki katını geçmiş durumdayız.” dedi.
’60 BRİKET EV’
İdlib’de briket ev yapma kampanyasının başlama süreci hakkında bilgi veren Limon sözlerine şöyle devam etti; “ Kızılcahamam Müftülüğü olarak devletimizin daha önce başlattığı İdlib’de yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir Suriye’de başlayan problemler sebebiyle İdlib’de gelip toplanmış, orada kümelenmiş ve çadır ortamında hayat süren insanlara devletimiz o insanların sıkıntılarına bir çözüm olma adına bir ‘ briket ev yapma’ faaliyeti başlattı. Bu faaliyete devletimizin farklı kurumları destek verdiler. Diyanet İşleri Başkanlığı’mız da bu çerçevede Türkiye Diyanet Vakfı’mızı sürece dahil etti. Vakfımızın sürece dahil olması ile beraber müftülüklerimiz illerimizde farklı kampanyalar başlattılar. Bu kampanyalara kimi illerimiz illerin plaka numaraları üzerinden briket ev yaptırma taahhüdü ile bir duyuru yaptılar. Yakın zaman önce Ankara Müftülüğü’müzde de tüm ilçe müftülüklerimizin iştiraki ve vakıf temsilcilerimizin de katılımı ile beraber bir kampanya çağrısı yapıldı. O kampanyada Ankara’da ilçe müftülüklerinin ne kadar briket ev yaptırabileceklerine dair taahhütleri alındı. Kızılcahamam Müftülüğü olarak biz de 10 briket ev sözü verdik. Kızılcahamam'da Cama hutbesi ve vaazda vatandaşlarımıza duyurular yatık. Personelimiz ile sosyal medya ağları üzerinden yaptığımız toplantılarda bu taahhüdümüzü kendileri ile paylaştık.”
Daha sonra bu süreci cemaatimizi, ulaşabildiğimiz diğer hayırseverleri de dahil edelim şeklinde görevlilerimiz ile birliği genişlettik. O günden bugüne şu an itibariyle yaklaşık 60 briket eve ulaştık. Sağ olsunlar görevlilerimiz, hayırseverleri bu anlamda bilgilendirdiler. Kızılcahamamlı hemşerilerimiz sağ olsunlar bizim bu çağrılarımıza duyarsız kalmadılar biz 10 briket ev sözü vermiştik, Kızılcahamamlılar bu rakamı az bularak altı kat arttırdılar ve şuan 60 briket ev sayısına ulaşmış durumdayız.”
MALİYETİ 6 BİN TÜRK LİRASI
Yapılan evlerin asgari ölçülerde ve bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inşaa edildiğini söyleyen Kızılcahamam Müftüsü Hasan Limon şunları kaydetti; “3+1 diyebileceğimiz normal bir ailenin asgari şartlarda ihtiyaçlarını giderebileceği içinde tuvaleti, banyosu, mutfağı, yatak odası ve oturma odasından oluşan bir briket evden bahsediyoruz. Böyle bir evin maliyetinin de 6 bin Türk Lirası olduğu ilan edilmişti. Biz vatandaşımızın öncelikle müstakilden katılmalarını tavsiye ettik. İmkanı olmayanların da parça parça bu işe destek vermeleri sureti ile 6 bin Türk Lirasına ulaştığında o parçalar bir briket ev anlamına gelecekti. Bu arada vakfımız şöyle bir taahhütte de bulundu. Aslında bunu da kaynaştırma adına düşündüler. Müstakilden bir briket ya da birden fazla briket ev katkısı sunan kardeşlerimizin hesaba yatırırken isimlerini, soy isimlerini, adres bilgilerini de yazmalarını istediler. Onu da şunun için talep ettiler; oradaki briket evlerin isimlerini bu müstakilden ev yaptıran kişilerin isimlerini vermeyi düşündüler ve ilerideki hedeflerinin de şu olarak paylaştılar bu da güzel bir şeydi. O evde kalanlar ile bu evi yaptıranları önümüzdeki süreçte bir araya getirip birbirleri ile tanıştırıp bir kaynaşmaya, bir kardeşliğe doğru bir adım atma düşüncelerinin olduğunu paylaştılar. Biz bu bilgiyi bu anlamda müstakilden briket ev katkısı veren kardeşlerimiz ile de paylaştık. Belki işin arkasından böyle gelecek güzel bir semerenin olduğunu da görmüş oldular. Bu ortaya çıktığında bizim bazı Kur’an kursu öğretilerimiz kendi Kur’an kurs öğrencilerinden oluşan müstakil bir briket ev, bazı din görevlilerimiz kendi cami cemaatinin o caminin isminin verileceği bir briket ev şeklinde yani bir camimiz 6 bin Türk Lirasını yatırdı, o caminin adı verilecek gibi. Dolayısı ile bu böyle bir güzelliğe doğru kapı açmış oldu. Hem insani kaynaşma hem oradaki temel ihtiyaçların giderilmesi anlamında güzel bir adım atılmış oldu.”
Kış döneminin zor şartlarında çadırlarda yaşayan insanların sıkıntılarını dile getiren Limon şu ifadeleri kullandı; “Yaza doğru giriyoruz. Şartlar biraz daha güzelleşecek. Çünkü kış döneminde hep beraber şunu da gördük ki; çadırların sular içerisinde kaldığı, insanların çadırda kalma durumları bir tarafa dizlerine kadar sulu bir ortamda yaşadıklarına fotoğraflar ile şahit olduk. Gidip görmek lazım. İnsanlar orada hangi şartlarda hayat sürüyorlar, sıkıntılar nelerdir, bunu sözlü anlatmak ile fiilen gidip yerinde görmek farklı şeylerdir. Oradaki yaraya bir an önce merhem olmak adına önümüzdeki bu yaz sürecini de değerlendirmek adına hızlı bir şekilde çalışmalar sürüyor.1 buçuk milyondan fazla insandan bahsediliyor. En kısa zamanda onların tamamını briket evlere doğru taşıyıp orada kalıcı hale getirme amaçlanıyor. Kendi ülkelerinin sınırları içerisinde en azından asgari , insani şartların yakalandığı bir yerde yaşamları onlar ve insani değerler açısından önemlidir. Ülkemiz bu anlamda büyük bir adım atmış durumda.”dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.