Antalya Elmalı ilçesinin ormanlarını Kızıl karıncalar koruyor.

Kızılcahamam (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.08.2017 - 19:49, Güncelleme: 05.08.2017 - 19:49 3365+ kez okundu.
 

Antalya Elmalı ilçesinin ormanlarını Kızıl karıncalar koruyor.

13 bin 65 dekar alana sahip sedir ormanlarında, hastalıklara karşı mücadele, doğa savaşcısı \"Kırmızı Orman Karıncaları\' ile yapılıyor.

13 bin 65 dekar alana sahip sedir ormanlarında, hastalıklara karşı mücadele, doğa savaşcısı Kızılcahamam'ın"Kırmızı Orman Karıncaları' ile yapılıyor.  Antalya'nın Elmalı İlçesi ile Kaş İlçesi'ne bağlı Gömbe yaylası arasında kalan ''Çığlıkara Sedir Ormanları'nda, dünyada eşine az rastlanan bir doğa mücadelesi uygulanıyor.  13 bin 65 dekar alana sahip sedir ormanlarında, hastalıklara karşı mücadele, doğa savaşcısı ''Kırmızı Orman Karıncaları' ile yapılıyor. Çığlıkara Sedir Ormanları, dünyada nesli tükenmekte olan sedir ağaçlarının Türkiye'de en çok bulunduğu ve ayakta kaldığı tek alan.  Doğa savaşcısı Kırmızı Orman Karıncaları, tam bilinmemekle birlikte 1970'li yıllarda  Ankara Kızılcahamam'dan getirilmiş. İlk olarak Elmalı Çığlıkara Orman Bölge Şefliği sınırları içindeki 22 hektar alana Sahip "Sedir Tabiat Ormanı'na" salınmış. 1700 metre yüksekliğindeki sedir ormanına uyum sağlamış. Bu bölgede çoğalan karıncalar, zamanla diğer bölgelere taşınarak 450 yuvaya ulaşmış. Ancak bazı doğal tahriplerle, 2007 yılında yapılan sayımda bugün 306 yuvada düşen karıncalar, doğal yaşam için savaşıyorlar. Yuvaların 2-3 metre yüksekliğinde, 6 metre uzunluğunda olanlar var. Genelde çürük ağaçların enkazlarında veya köklerinde yuvalar oluşuyor. Çok büyüyen yuvalar zaman içinde bölünerek, ormanın zarar gören çeşitli noktalarına taşınıyorlar. Karıncaların ana vatanı bilinmiyor.  Karıncalar, çevresindeki 100 metre çapındaki alanda etkili oluyorlar. Bu alandaki sedir yaprak kelebeklerini, sedir kabuk böceklerini, böcek yumurtalarını, tırtılları, bitleri ve böcek yumurtalarını yiyerek besleniyorlar. Sedir ormanlarına zarar veren bu böcekleri yiyerek, dünyada nesli yok olmakta olan sedir ağaçlarına yaşam veriyorlar. Kırmızı Orman Karıncaları, kendilerini de korumasını biliyorlar. Çok rahatsız edildikleri zaman asit salgılıyorlar. Salgıladıkları asitle, zarar vereni kör bile edebiliyorlar. Isı ile savunmaları artıyor.  "Bu karıncalar burada doğal dengeyi sağlıyor. Sedir ağaçlarını üzerine çıkıyor, ibrelere zararlı böcekleri yiyor. Doğal denge için bulunmaz bir nimet. Karıncalar 40 yıl önce buraya getirilmiş" karıncaların rahatsız edilmesi halinde gözleri kör dahi edebilecek salgı yaydığını belirtiliyor. 
13 bin 65 dekar alana sahip sedir ormanlarında, hastalıklara karşı mücadele, doğa savaşcısı \"Kırmızı Orman Karıncaları\' ile yapılıyor.

13 bin 65 dekar alana sahip sedir ormanlarında, hastalıklara karşı mücadele, doğa savaşcısı Kızılcahamam'ın"Kırmızı Orman Karıncaları' ile yapılıyor. 

Antalya'nın Elmalı İlçesi ile Kaş İlçesi'ne bağlı Gömbe yaylası arasında kalan ''Çığlıkara Sedir Ormanları'nda, dünyada eşine az rastlanan bir doğa mücadelesi uygulanıyor. 

13 bin 65 dekar alana sahip sedir ormanlarında, hastalıklara karşı mücadele, doğa savaşcısı ''Kırmızı Orman Karıncaları' ile yapılıyor. Çığlıkara Sedir Ormanları, dünyada nesli tükenmekte olan sedir ağaçlarının Türkiye'de en çok bulunduğu ve ayakta kaldığı tek alan. 

Doğa savaşcısı Kırmızı Orman Karıncaları, tam bilinmemekle birlikte 1970'li yıllarda  Ankara Kızılcahamam'dan getirilmiş. İlk olarak Elmalı Çığlıkara Orman Bölge Şefliği sınırları içindeki 22 hektar alana Sahip "Sedir Tabiat Ormanı'na" salınmış. 1700 metre yüksekliğindeki sedir ormanına uyum sağlamış. Bu bölgede çoğalan karıncalar, zamanla diğer bölgelere taşınarak 450 yuvaya ulaşmış. Ancak bazı doğal tahriplerle, 2007 yılında yapılan sayımda bugün 306 yuvada düşen karıncalar, doğal yaşam için savaşıyorlar. Yuvaların 2-3 metre yüksekliğinde, 6 metre uzunluğunda olanlar var. Genelde çürük ağaçların enkazlarında veya köklerinde yuvalar oluşuyor. Çok büyüyen yuvalar zaman içinde bölünerek, ormanın zarar gören çeşitli noktalarına taşınıyorlar. Karıncaların ana vatanı bilinmiyor. 

Karıncalar, çevresindeki 100 metre çapındaki alanda etkili oluyorlar. Bu alandaki sedir yaprak kelebeklerini, sedir kabuk böceklerini, böcek yumurtalarını, tırtılları, bitleri ve böcek yumurtalarını yiyerek besleniyorlar. Sedir ormanlarına zarar veren bu böcekleri yiyerek, dünyada nesli yok olmakta olan sedir ağaçlarına yaşam veriyorlar. Kırmızı Orman Karıncaları, kendilerini de korumasını biliyorlar. Çok rahatsız edildikleri zaman asit salgılıyorlar. Salgıladıkları asitle, zarar vereni kör bile edebiliyorlar. Isı ile savunmaları artıyor. 

"Bu karıncalar burada doğal dengeyi sağlıyor. Sedir ağaçlarını üzerine çıkıyor, ibrelere zararlı böcekleri yiyor. Doğal denge için bulunmaz bir nimet. Karıncalar 40 yıl önce buraya getirilmiş" karıncaların rahatsız edilmesi halinde gözleri kör dahi edebilecek salgı yaydığını belirtiliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kizilcahamamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.