ABD,den PKK,ya karşı kararlılık mesajı
ABD,den PKK,ya karşı kararlılık mesajı
ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormark, Dışişleri Bakanları Gül ve Rice’ın PKK ile ilgili mevcut durumu ve PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Ralston’un çalışmalarını ele aldıklarını söyledi.
ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormark, Dışişleri Bakanları Gül ve Rice’ın PKK ile ilgili mevcut durumu ve PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Ralston’un çalışmalarını ele aldıklarını söyledi.
ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormark, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ABD meslektaşı Condoleezza Rice’ın PKK ile ilgili mevcut durumu ve PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Ralston’un yaptığı çalışmaları ele aldıklarını belirterek “Ve biz, elbette ki, daha büyük, herhangi daha büyük bir şiddete başvurulduğunu görmek istemediğimizi açık bir biçimde dile getirdik” dedi.
McCormark, günlük basın brifingi sırasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yaptığı görüşmelere ilişkin sorularını yanıtlarken iki bakanın baş başa bir görüşme yaptığını, bu görüşmede belki yardımcılarından biri iki hazır bulunduğunu, bunun ardından da kendisinin de hazır olduğu yemekte de görüşmelerin yapıldığını belirtti.
Lübnan, Irak, PKK sorunları, ikili ilişkiler ve Kosova’nın ele alındığını kaydeden McCormark, Gül’ün de Kongre’nin gündemindeki “Ermeni soykırımı” tasarını dile getirdiğini anlattı.
PKK SORUNU İÇİN ÇALIŞMAK İSTİYORUZ
Bush Yönetiminin PKK sorununu çözmek istediğini vurgulayan McCormark şöyle dedi:
“PKK ile ilgili olarak ise, herkesin bu sorunu çözmeye çalışmak istediğimiz konusunda mutabıktır. PKK’nın terörist eylemlerinin nedeniyle masum Türk sivilleri hayatını kaybetti. Hem Türkiye’nin, hem de Irak’ın bu sorunun çözümlenmesinde çıkarı var.”
Her iki tarafla birlikte çalışmak üzere Emekli Orgeneral Joseph Ralston’u görevlendirdiklerine işaret eden Sözcü, şunları söyledi:
“Bakan Rice, Dışişleri Bakanı Gül ile mevcut durumu, Ralston’un yaptığı çalışmaları görüştü. Ve biz, elbette ki, daha büyük, herhangi daha büyük bir şiddete başvurulduğunu görmek istemediğimizi açık bir biçimde dile getirdik. Türkiye, Irak, ABD, herkes, Irak’ın toprak bütünlüğüne inanıyor ve bu sorun konusunda iki egemen devlet için kabul edilebilir bir yoldan çalışmak istiyoruz. Ve çetin olan bir sorunun çözümlenmesi için onları bir araya gelmeleri için ellerimizden gelenini yapıyoruz.”
ERMENİ TASARISI HASSAS KONU
McCormark, Ermeni tasarısına ilişkin olarak da “ABD Kongresi ile görüşmelere gelince bunun sadece Türk halkı için değil, aynı zamanda Ermeni halkı için de hassas bir konu olduğunu anlıyoruz. Bir karar tasarısı veya bir yasanın potansiyeline ilişkin görüşlerimizi açıkladık” diye konuştu.
TÜRK HÜKÜMETİNİN LÜBNAN’DA OLUMLU ROLÜ
Sean McCormark, Gül ile Lübnan konusunda nelerin görüşüldüğü sorulması üzerine “Türk hükümeti, Lübnan’da daha istikrarlı, daha güvenli bir durum sağlanmasına yönelik çabalarda olumlu bir rol oynamaya gayret ediyor” dedi. McCormark şu değerlendirmesini yaptı:
“Türk hükümeti, Lübnan’daki taraflarca Lübnan’daki siyasi krizin çözümlenebileceği bir mekanizma veya formül olup olmadığını görmek için Başbakan Siniora ile çalışarak olumlu bir rol oynuyor. Bu, bu konudaki Türk çabalarına ilişkin bir görüşme idi.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.