Üç ciddi sorun yaşanıyor.
1- Ortak cumhurbaşkanı adayı mı çıkarılacak?
2- Yoksa her parti kendi adayını mı çıkaracak?
3- HDP ortay aday projesinde yer alacak mı?
ORTAK ADAY DİYENLER
Millet ittifakı liderleri Kılıçdaroğlu ve Akşener’in eğilimi ortak aday çıkarılması yönünde. Ancak bu konuda henüz bir karar alınamadığı için, her parti kendi adayını çıkarsın tezi de geçerliliğini sürdürüyor.
ADAY ÇOKLUĞU
Millet ittifakının bir handikapını da cumhurbaşkanlığına aday olacak isimlerin çokluğu oluşturuyor.
CHP’liler Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Partililer Akşener’in adaylığını istiyor. Anketler ise Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adaylığını destekliyor.
LİDERLER Mİ, BAŞKANLAR MI?
Kılıçdaroğlu ve Akşener’in adaylığı masadaki önemini koruyor. Ancak iki liderin üzerinde ittifak sağlanamazsa İmamoğlu ve Yavaş’ın ortak adaylığı gündeme gelecek.
ADAYLIK MÜCADELESİ
Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde millet ittifakını kıran kırana bir mücadele bekliyor.
1- Öncelikle CHP ve İYİ Parti arasında Kılıçdaroğlu mu, Akşener mi mücadelesi yaşanacak.
2- İki lider olmadığı takdirde İmamoğlu ve Yavaş ismi gündeme gelecek.
3- İmamoğlu ve Yavaş’ın bir dönem daha belediye başkanlığı yapmasını isteyen Kılıçdaroğlu sürpriz bir isim gündeme getirebilir.
HDP’NİN RAHATSIZLIĞI
- HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, 2023 seçimlerine ortak cumhurbaşkanı adayı ile gidilmesi önerisine destek vereceklerini açıkladı. Ancak HDP’nin uzattığı el havada kaldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HDP’nin ayrı bir aday çıkarmasını isterken, Kılıçdaroğlu’ndan da güçlü bir destek gelmedi.
MİTHAT SANCAR’IN TEPKİSİ
Akşener’in tavrı HDP’de rahatsızlık meydana getirdi. Mithat Sancar, “Kimse HDP’yi siyasi olarak yok saymak gibi bir gaflete kapılmasın” dedi.
DEMİRTAŞ DAHA SERT
HDP’de ciddi bir etkiye sahip olan Selahattin Demirtaş ise, “Hiç kimse HDP’nin oylarını çantada keklik zannedip şu veya bu ittifakın altına otomatikman ekleyip toplama yaparak sonuç elde edeceğini düşünmesin” dedi.
HDP BLÖF YAPMIYOR
Demirtaş, HDP’yi denklem dışında tutmaya çalışan Meral Akşener’e mesaj verirken, bunun bir blöf olmadığını hissettirdi. “HDP, bu koşullarda hiçbir seçim ittifakının içinde olmadığını ve olmayacağını açıklarken son derece ciddi bir pozisyon almaktadır” dedi.
Daha önce HDP’yi PKK’nın siyasi uzantısı olarak tanımlayan Akşener ile HDP arasındaki soğukluğun 2023 seçimlerine doğru tırmanması bekleniyor.
Çünkü Akşener, HDP’yi kırmızı çizgi olarak görüyor.
DEMİRTAŞ’IN UYARISI
Ama ilginç olanı, HDP de blöf yapmıyor. HDP’nin millet ittifakına girmek gibi bir ısrarı yok. Ama ortak aday konusunda da dışlanırsa, HDP kendi yolunda yürümekte kararlı.
Selahattin Demirtaş’ın “Şu iyice anlaşılmalıdır; biz bunca bedeli, mevcut iktidar zihniyetinin yerine bir benzeri gelsin diye ödemiyoruz. Kimse bizi iki kötü arasında tercihe zorlamaya kalkmasın” sözlerini iyi değerlendirmekte yarar var.
RECEP TAYYİP İSMİNİ KEMAL KILIÇDAROĞLU YAPMALI
CHP’nin Çankırı raporunda geçen, “Oğluma Recep Tayyip adını koymuştum, oğlumun adını değiştirmek istiyorum ama memurlar ‘Biz bu ismi değiştirsek tayinimizi çıkarırlar, o nedenle değiştiremeyiz’ diyorlar” ifadesi CHP’lileri heyecanlandırdı, bu ifade iki gazetenin manşetinde yer aldı.
CHP vatandaşların nabzını tutmak için 40 kişilik bir ekiple Çankırı’yı ziyaret etmiş.
Çankırı Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a yüzde 76.34 oranında destek vermiş bir ilimiz. Rize’yle yarışırlar.
Ama AK Parti’nin ezici bir çoğunluğa sahip olduğu bir ile CHP’nin heyet göndermesinde yanlış bir şey yok. Hatta doğru olanı yapmışlar. CHP’nin güçlü olduğu yerlere değil, hiç oy alamadığı yerlere gidip vatandaşla temas etmesi doğru bir davranış.
ÇERKEŞ’TE GEÇİYOR
CHP raporunda yer alan ifade Çerkeş’le ilgili bölümde yer alıyor.
Raporda bir kişi “Oğluma Recep Tayyip adını koymuştum. O zaman AK Partiliydim. Şimdi pişmanım. Oğlumun adını değiştirmek istiyorum ama memurlar ‘biz bu ismi değiştirsek tayinimizi çıkarırlar, o nedenle değiştiremeyiz’ diyorlar. Oğlumun adını bile bu dönemde değiştiremiyorum” diyor.
Haber öyle bir havada veriliyor ki, öyle bir baskı varmış ki, Recep Tayyip ismini değiştirmek bile mümkün değilmiş.
Öyle bir baskı varmış ki, memurlar bu ismi değiştirirsek bizi sürerler diye tir tir titriyormuş.
Peki öyleyse Recep Tayyip Erdoğan neden en çok hakarete maruz kalan cumhurbaşkanı oluyor?
HUKUKEN DOĞRU DEĞİL
Hadi isim değiştirme işinin nüfus memurunun inisiyatifiyle olmadığını, mahkeme yoluyla yapıldığını vatandaş bilmiyor. CHP de bilmiyor. Erdoğan’a düşmanlık olsun da ne olursa olsun diye bunu manşetine taşıyan gazeteler de bilmiyor mu?
Sadece isimlerde harf hatası varsa ya da genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılanan bir isimse bir defaya mahsus olmak üzere nüfus memurluklarında değiştiriliyor, yoksa mahkeme kararı gerekiyor.
SİSTEMDE BULUNAMADI
Dün hem Çankırı hem de Çerkeş’le telefon görüşmelerim oldu. Ne Çankırı’da ne de Çerkeş’te nüfus müdürlüklerine böyle bir başvuru yapılmamış.
Sistem tek tek kontrol edildi, sistemde böyle bir kayıt bulunamadı.
Bu arada Çerkeş’teki seçimi yüzde 60.44’le AK Parti’nin adayı Hasan Sopacı kazanmış. AK Parti’ye 3 bin 129 oy çıkarken CHP’ye 266 kişi oy vermiş. CHP heyetinin de oy verme imkânı olsa CHP, ilçede sıçrama yapacak durumda.
UYARILAR
CHP’nin Çankırı raporundaki bu ifade üzerinde neden bu kadar durdum?
1- Tekrar ifade edeyim AK Parti’nin kalesi gibi görünen bir yere CHP’nin heyet göndermesi çok yerinde bir davranış.
2- Ancak gidilen bölgenin nabzını tutmak yerine trollere malzeme olacak şeylerle raporlar tutulursa, CHP sadece kendini kandırmış olur.
3- Oğluna Recep Tayyip ismini veren vatandaşa bir öneride bulunacağım. AK Parti’yi tutarken Recep Tayyip ismini veriyor, AK Parti’den ayrıldıktan sonra oğlunun ismini değiştirmek istiyorsa zaten o ismi taşımaya layık değildir. Mahkeme kararına gerek kalmadan çocuğunun ismini Kemal Kılıçdaroğlu yapmalı.
HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANMASIN
4- CHP’ye yakın medya Erdoğan düşmanlığı olsun da ne olursa olsun diyerek her bulduğunu manşet yaparsa seçim gecesinde yine büyük bir hayal kırıklığı yaşanmasına neden olur. Bu da kulağınıza küpe olsun.