Gece Yemek Yemenin Zararları

SAĞLIK 08.03.2021 - 22:36, Güncelleme: 08.03.2021 - 22:36 13408+ kez okundu.
 

Gece Yemek Yemenin Zararları

Gece geç saatte tv seyrederken, kitap okurken, çalışırken, dinlenirken bir şeyler atıştırmak size keyif veriyor olabilir ancak uzun vadede sağlığınız için zararlı etkileri var.

Gece geç saatte tv seyrederken, kitap okurken, çalışırken, dinlenirken bir şeyler atıştırmak size keyif veriyor olabilir ancak uzun vadede sağlığınız için zararlı etkileri var. Kilo artışı Gece yemek yemek, vücudunuza ne zaman uyuyacağını, yemek yiyeceğini ve uyanacağını söyleyen 24 saatlik döngü olan sirkadiyen ritminize aykırıdır. Gece uyurken fiziksel aktivitenin olmamasına bağlı olarak vücut daha az enerji harcar dolayısıyla yediğiniz yemeği depolama eğilimindedir, havanın kararmasıyla artış gösteren melatonin yağ depolanmasını artırabilir ve günün geç saatlerinde vücudun özellikle karbonhidrat toleransı azalır, kan şekeri normalden daha fazla yükselebilir. 2020 yılında Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada; geç yemek yiyenlerin (22:00) erken yemek yiyenlere göre (18:00), aynı öğünü tüketseler ve aynı saatte uyusalar (23:00) bile kan şekeri seviyelerinin neredeyse %20 daha yüksek olduğunu ve yağ yakımının %10 daha az olduğunu bulunmuştur. Aynı zamanda ekstra bir gece öğünü eklediğinizde günlük kalori alımınız artar ve gece sağlıklı besinlere ulaşım nispeten daha zor olduğundan genellikle cips, çikolata, kek gibi yüksek kalorili atıştırmalıklar tüketilir. Günün sonunda, tüm bu etkilerinden dolayı gece yemek yemek kilo artışına neden olabilir. Kalitesiz uyku Yatma zamanına yakın bir zamanda bir şeyler yemek veya içmek hazımsızlığa neden olarak uyku kalitenizi bozabilir. Kalitesiz ve yetersiz bir uyku ise bağışıklık sisteminizin zayıflaması, iştah ve stres kontrolünün bozulması, odaklanma problemi ve bozulmuş bir sağlık anlamına gelmektedir. Gastroözofageal reflü Gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla karakterize bir hastalıktır. Tok bir mide ile yatmak mide asidinin yemek borunuza geri sıçramasını çok daha kolay hale getirir ve uzun vadede reflü gelişme riskini artırabilir veya mevcut bir reflünüz varsa semptomlarını artırabilir. Bu nedenle özellikle reflünüz varsa yatağa uzanmadan önce en az 3 saat herhangi bir şey yemekten kaçınmak doğru olacaktır.
Gece geç saatte tv seyrederken, kitap okurken, çalışırken, dinlenirken bir şeyler atıştırmak size keyif veriyor olabilir ancak uzun vadede sağlığınız için zararlı etkileri var.

Gece geç saatte tv seyrederken, kitap okurken, çalışırken, dinlenirken bir şeyler atıştırmak size keyif veriyor olabilir ancak uzun vadede sağlığınız için zararlı etkileri var.

Kilo artışı

Gece yemek yemek, vücudunuza ne zaman uyuyacağını, yemek yiyeceğini ve uyanacağını söyleyen 24 saatlik döngü olan sirkadiyen ritminize aykırıdır. Gece uyurken fiziksel aktivitenin olmamasına bağlı olarak vücut daha az enerji harcar dolayısıyla yediğiniz yemeği depolama eğilimindedir, havanın kararmasıyla artış gösteren melatonin yağ depolanmasını artırabilir ve günün geç saatlerinde vücudun özellikle karbonhidrat toleransı azalır, kan şekeri normalden daha fazla yükselebilir. 2020 yılında Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada; geç yemek yiyenlerin (22:00) erken yemek yiyenlere göre (18:00), aynı öğünü tüketseler ve aynı saatte uyusalar (23:00) bile kan şekeri seviyelerinin neredeyse %20 daha yüksek olduğunu ve yağ yakımının %10 daha az olduğunu bulunmuştur. Aynı zamanda ekstra bir gece öğünü eklediğinizde günlük kalori alımınız artar ve gece sağlıklı besinlere ulaşım nispeten daha zor olduğundan genellikle cips, çikolata, kek gibi yüksek kalorili atıştırmalıklar tüketilir. Günün sonunda, tüm bu etkilerinden dolayı gece yemek yemek kilo artışına neden olabilir.

Kalitesiz uyku

Yatma zamanına yakın bir zamanda bir şeyler yemek veya içmek hazımsızlığa neden olarak uyku kalitenizi bozabilir. Kalitesiz ve yetersiz bir uyku ise bağışıklık sisteminizin zayıflaması, iştah ve stres kontrolünün bozulması, odaklanma problemi ve bozulmuş bir sağlık anlamına gelmektedir.

Gastroözofageal reflü

Gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla karakterize bir hastalıktır. Tok bir mide ile yatmak mide asidinin yemek borunuza geri sıçramasını çok daha kolay hale getirir ve uzun vadede reflü gelişme riskini artırabilir veya mevcut bir reflünüz varsa semptomlarını artırabilir. Bu nedenle özellikle reflünüz varsa yatağa uzanmadan önce en az 3 saat herhangi bir şey yemekten kaçınmak doğru olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kizilcahamamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.