Hükümet eski köye yeni adet getiriyor.

Kızılcahamam (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.11.2009 - 23:00, Güncelleme: 11.11.2009 - 23:00 2103+ kez okundu.
 

Hükümet eski köye yeni adet getiriyor.

Hükümet, 1924 yılında yürürlüğe giren Köy Kanunu’nu değiştirmek için düğmeye bastı. Mevcut yasa gereği köylerde yaşayanların yapmadığı zaman para cezası aldığı ve değiştirilmesi amaçlanan maddeler şöyle

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yeni Köy Kanunu tasarı taslağı için önerilerin alındığını, bu görüşler çerçevesinde tasarıya son şeklinin verileceğini ve yakın bir tarihte TBMM’ye gönderileceğini açıkladı. Türkiye’de halen 34 bin 395 köy bulunuyor.  Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinin köy olarak nitelendiği Köy Kanunu’nda, muhtarlar “köyün başı” olarak tanımlanıyor. Kanuna göre, köye ait işler, mecburi olan işler ile köylünün isteğine bağlı işler olarak ayrılıyor. Köylüye, cami, yol, okul yapmak gibi görevlerin yanı sıra su getirmek, ağaç dikmek, çevreyi temiz tutmak, bitkilere zarar veren böcek ve kuşları öldürmek gibi görevler yükleniyor.Yeni kanun tasarısı gelişen teknoloji ve değişen zaman nedeniyle uygulanma imkanı kalmayan ve başka yasalar ile de düzenlenen maddelerin yürürlükten kaldırılmasını amaçlıyor. Mevcut yasa gereği köylerde yaşayanların yapmadığı zaman para cezası aldığı ve değiştirilmesi amaçlanan maddeler şöyle:- Evlerde, odalarla ahırları bir duvarla birbirinden ayırmak.- Köyde maarif idarelerinin vereceği örneğe göre okul yapmak.-  Köy yollarının ve meydanının etrafına ve köyün içinde ve etrafındaki su kenarlarına ve mezarlıklara ve mezarlık ile köy arasına ağaç dikmek. - Her sene adam başına en az bir ağaç dikmek ve bu ağaç tamamen tutup yeşilleninceye kadar ağaca bakmak. Yeni dikilmişlere hayvanların sürünerek ve kemirerek zarar vermesini önlemek.-  Köy halkından askerde bulunanların ve bakacağı olmayan öksüzlerin tarlalarını, bağ ve bahçelerini (imece) yoluyla sürüp ekmek, harmanlarını kaldırmak. (GAZETEPORT)
Hükümet, 1924 yılında yürürlüğe giren Köy Kanunu’nu değiştirmek için düğmeye bastı. Mevcut yasa gereği köylerde yaşayanların yapmadığı zaman para cezası aldığı ve değiştirilmesi amaçlanan maddeler şöyle
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yeni Köy Kanunu tasarı taslağı için önerilerin alındığını, bu görüşler çerçevesinde tasarıya son şeklinin verileceğini ve yakın bir tarihte TBMM’ye gönderileceğini açıkladı.

Türkiye’de halen 34 bin 395 köy bulunuyor.  Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinin köy olarak nitelendiği Köy Kanunu’nda, muhtarlar “köyün başı” olarak tanımlanıyor. Kanuna göre, köye ait işler, mecburi olan işler ile köylünün isteğine bağlı işler olarak ayrılıyor. Köylüye, cami, yol, okul yapmak gibi görevlerin yanı sıra su getirmek, ağaç dikmek, çevreyi temiz tutmak, bitkilere zarar veren böcek ve kuşları öldürmek gibi görevler yükleniyor.
Yeni kanun tasarısı gelişen teknoloji ve değişen zaman nedeniyle uygulanma imkanı kalmayan ve başka yasalar ile de düzenlenen maddelerin yürürlükten kaldırılmasını amaçlıyor.

Mevcut yasa gereği köylerde yaşayanların yapmadığı zaman para cezası aldığı ve değiştirilmesi amaçlanan maddeler şöyle:

- Evlerde, odalarla ahırları bir duvarla birbirinden ayırmak.
- Köyde maarif idarelerinin vereceği örneğe göre okul yapmak.
-  Köy yollarının ve meydanının etrafına ve köyün içinde ve etrafındaki su kenarlarına ve mezarlıklara ve mezarlık ile köy arasına ağaç dikmek.
- Her sene adam başına en az bir ağaç dikmek ve bu ağaç tamamen tutup yeşilleninceye kadar ağaca bakmak. Yeni dikilmişlere hayvanların sürünerek ve kemirerek zarar vermesini önlemek.
-  Köy halkından askerde bulunanların ve bakacağı olmayan öksüzlerin tarlalarını, bağ ve bahçelerini (imece) yoluyla sürüp ekmek, harmanlarını kaldırmak. (GAZETEPORT)
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kizilcahamamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.