Üç günlük kaybımız 10 milyar dolar
Borsa 40 bin puanın altında
Avrupa'da eksiye dönen piyasaların da etkisiyle borsa günü bin 842 puanlık düşüşle 39 bin 588 puandan kapadı. Bu seviyede hisse senetleri ortalama yüzde 4.45 değer kaybetti. Endeks Ocak ayı ortalarından sonra ilk kez 40 bin puanın altına inmiş oldu. Dolar 1,4350 YTL seviyesine fırladı, faiz oranları ise yüzde 19,77 düzeyinde bulunuyor.
Bunun yanısıra serbest piyasada dolar 1.4350, avro 1,8950 YTL seviyesine yükselirken, gösterge kağıdının yarın valörlü işlemlerinde bileşik faiz 19,77 seviyesinde.
Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, alışta en düşük 1,4230 YTL, en yüksek 1,4265 YTL, satışta en düşük 1,4290 YTL, en yüksek 1,4355 YTL seviyesinde bulunuyor. Dolar avro paritesi 1,3182 seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, Avrupa da düşüşlerin daha da derinleşmesiyle piyasanın 40.200 desteğinin de altına indiğine işaret ediyor.
Bugünkü yüzde 4,45'lik düşüşle birlikte İMKB'deki 3 günlük kayıp yüzde 10'u buldu. Bu üç günlük kayıbın faturası ise 9 milyar dolar. Amerika, Asya ve Avrupa borsalarındaki dalga kaybı ise yaklaşık 1 trilyon dolar düzeyinde.
UZMAN YORUMLARI;
Sabah Gazetesi Ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım;
Sabah Gazetesi Ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, piyasalardaki gelişmelerle ilgili olarak; dalgalanmanın devam edeceğini, bu süreçte piyasaların testere ağzı gibi aşağı ve yukarı bir eğilim göstereceğini belirtti.
Abdurrahman Yıldırım'ın yazısının devamını yarınki Sabah Gazetesi'ndeki köşesinden okuyabilirsiniz...
Sabah Gazetesi Ekonomi yazarı Yavuz Barlas;
Küresel piyasaları etkileyen ilk dalga Çin'den geldi. Dalganın ikinci günü ise piyasalar kendisine yön ararken, üçüncü gününde şok ABD kaynaklı gerçekleşti.
Bugün Amerika'dan gelen ekonomik verilere bağlı olarak vadeli işlemlerdeki yüksek miktardaki satış emirleri, Avrupa'daki yatırımcıyı korkuttu ve bunun sonucu olarak satış dalgası Türkiye'ye kadar yansıdı.
Yatırımcılara önerim ise, yarın ABD'de açıklanacak enflasyon rakamlarını dikkatli takip etmeleri olacaktır.
Ziraat Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Akça;
Bu dalgalanmanın tek nedeni, dolar-yen paritesindeki yenin değer kazanması. Japonya'daki faiz oranlarının düşük olması nedeniyle uluslararası portföy yatırımcıları yenle borçlanıp, yatırım yaparak büyük paralar kazanıyorlar. Yatırımcılara önerim, dolar-yen paritesini dikkatli izlesinler, paritede yenin değerlenmesi durduğunda piyasalardaki düşüşte duracaktır.
HC İstanbul ekonomisti Levent Durusoy;
Son günlerde yaşadığımız dalgalanmanın tamamı yurt dışı kaynaklı. Piyasalar açısından asıl önemli olan soru Amerika'daki büyümenin sürüp sürmeyeceği.
Sabahki olumlu hava Amerika'daki Down Jones endeksinin yükselişle kapanmasından kaynaklanıyor. Bugün Avrupa borsalarında da açılıştaki yükselmelerin ardından ekonomik verilerin iyi gelmemesi sonucu düşüş yaşandı. Bu durumda piyasadaki düşüşte etkili.
Yatırımcılara önerim, Amerika'da, FED'in (Federal Reserve Bank) 21 Mar'ta açıklayacağı verileri dikkatli takip etmeleri ve Japon yeni paritesini iyi izlemeleridir. Bunun yanısıra, yarın açıklanacak enflasyon verileride önemli
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan USKUAY;
Eski FED Başkanı Greenspan, 18 yıl FED başkanlığını yürütmüş ve sayısız kriz atlatmış ama buna karşın ekonomiyi 1 yıldan fazla resesyona sokmamış bir piyasalar üzerinde güçtür.Hayatı kitap, kitabı best seller olmuştur. Kitabın ismi ise "Greenspan Etkisi, Greenspan Konuştuğunda Piyasalar Onu Dinler" şeklindeydi. Amerika borsalarında Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırı yapıldığından bu yana en büyük hasarı "Greenspan Etkisi" vermiş bulunmaktadır. "Greenspan Etkisi" sadece kitap değildir ispatlanmış bir iktisadi teoridir.
Greenspan'nın konuşmaları piyasaları düşürmesi ardından FED Başkan'ı Bernanke piyasaların karşısına çıktı. Greenspan ne dediyse istinasız tersini açıkladı. Greenspan ekonomik resesyona yönelik endişeleri dile getirirken, Bernanke ekonominin ılımlı bir büyüme içerisinde olduğunu belirtti. Greenspan şirket karları azalacak demişti. Bernanke piyasaların son derece sağlıklı çalıştığını büyük bir değişiklik öngörmediklerini açıkladı. Bernanke yine bütçe açıklarında yaşanan risklerin uzun vadede ABD'yi rahatsız edebileceğini orta vadede ise sıkıntı yaratmayacağını açıkladı.
Fed Başkan'ı Bernanke'nin açıklamalarının etkisi ise sınırlı düzeyde kaldı. Avrupa'nın en büyük telekom şirketi olan Deutsche Telekom'un yılın 4. çeyreğini zararla tamamlaması, borsalarda kaygı yarattı ve piyasalarda deprem kaldığı yerden devam etti.
Yurtdışına bağlı borsalarda başlayan hareketin alternatif piyasalarıda olumsuz etkilemesi durumunda piyasalarda tepkinin şiddeti dahada artabilir. Amerikan borsalarında açılışlarınında satıcılı geçmesi beklenirken, İMKB'yi ve alternatif piyasaların tepki vermesi için Cuma günü açıklanacak enflasyon rakamları beklenebilir.
"Dalgalanma bir kriz belirtisi değil"
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, son zamanlarda kendini borsalarda gösteren uluslararası ekonomik dalgalanmanın bir kriz belirtisi olmadığını, buna inanmadığını kaydetti.
Mustafa Koç, bir başka soru üzerine, son zamanlarda kendini borsalarda gösteren uluslararası ekonomik dalgalanmanın bir kriz belirtisi olmadığını, buna inanmadığını kaydetti. Koç, "Her şey yerine oturdu, bir siyasi çalkantı olmazsa ki inşallah olmaz, biz yolumuza devam edip reformlara odaklanıp, hem siyasi reformlardan hem mali disiplinden sapmamamız lazım'' dedi.
İMF BAŞKANI RATO: BU HAFTAKİ DÜŞÜŞLER KORKUTUCU DEĞİL
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato, uluslararası borsalarda bu hafta görülen düşüşlerin korkutucu olmadığını söyledi.
Rato, Madrid'de düzenlenen bir konferans sırasında basın mensuplarıyla konuşurken, uluslararası borsalarda son iki gündeki düşüşlerin ekonominin yapı taşlarının dinamiğinden değil, insanların risk algılamalarından kaynaklandığını ve dünya ekonomisinin halen ''çok iyi bir senaryoya göre'' hareket ettiğini ifade etti.
Rato, ''Düşüş riskleri var ve geçen baharda gördüğümüz gibi risk değerlendirmeleri değişebilir. Coğrafi bakımdan dalgalanmalar çok hızlı ve yaygın olabilir... Önemli olan yatırımcıların durumu çok iyi izlemesi ve telaşa kapılmaması'' dedi.
Rato, IMF olarak dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 5 gibi sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme göstereceğini tahmin ettiklerini de ifade etti.
GÜLER SABANCI: PİYASALARDAKİ DALGALANMA GEÇİCİ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, piyasalardaki dalgalanmanın geçici olduğunu bildirdi.