Kemal Güran kimdir.?
Çeşitli dini dergilerde yayınlanmış yazıları mevcuttur. "KOCATEPE CAMİİ MİNBERİNDEN HUTBELERİM" isimli kitabı Kılıç kitapevi tarafından yayınlandı. "HATİPLERE HUTBELER" isimli üç ciltlik hutbeleri Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlandı. "MÜSLÜMANIN EL KİTABI" isimli kitabı önce Türkiye Diyanet Vakfı, sonra da Timaş yayınları tarafından yayınlandı. Hazırladığı "DİNİ BİLGİLER VE KUR'ÂN OKUMA ALFABESİ" Akit gazetesi tarafından okuyucularına dağıtıldı. Din eğitiminin geliştirilmesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun 1960 darbesi sonrasında yeniden yapılandırılmasında, din görevlilerinin ve İmam-Hatip Liseleri mezunlarının kurdukları dernek ve federasyonların kuruluşlarında, Türkiye Diyanet Valfının kuruluşunda ve geliştirilmesinde yıllar süren yoğun çalışmaları oldu. 1992 yılından itibaren Kızılcahamam - Çamlıdere Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Valfı'nın faaliyetlerine gönüllü ve yoğun katkılarda bulundu.
1992 yılından günümüze kadar Kızılcahamam - Çamlıdere Vakfınca binlerce Kızılcahamam ve Çamlıdereli üniversite öğrencisinin, öğrenim burslarını temin etmek için yoğun çaba harcadı, çeşitli kültürel çalışmalara öncülük etti.
1995 yılında onun öncülüğünde düzenlenen "Tarihte ve Günümüzde Kızılcahamam-Çamlıdere Yöresi" adlı sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirildi.
"Hz. Muhammed ve İlk Müslümanların Hayatından Düşündürücü Tablolar" isimli kitap ESYAV tarafından bastırılarak hemşehrilerimize ücretsiz olarak dağıtıldı.
Kızılcahamam-Çamlıdere'de Yetişen Ünlü Şahsiyetlerle ilgili geniş kapsamlı bir çalışma başlattı. İlk önce "Kızılcahamam-Çamlıdere'de Yetişen Ünlü Hâfızlar" kitabını tamamladı ve ESYAV vakfınca bastırıldı. Aynı zamanda Ünlü Hâfızların okuyuşları TRT ve özel arşivlerden bulunarak ses CD'si olarak çoğaltılıp dağıtıldı. "Kızılcahamam-Çamlıdere'de Yetişen Ünlü İlim Adamları" isimli kitabı hazırlıyordu. Kitabı bitirmeye ömrü yetmedi.
Merhum Kemal GÜRAN, evli ve 4 çocuk babasıydı.