Karadeniz'de servet mi yatıyor?
ATO Başkanı Sinan Aygün, ”petrol ve doğal gaz rezervi bakımından (ikinci Ortadoğu) sayılan, yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da çok zengin olduğu tahmin edilen Karadeniz, yeni Petrol Yasası ile elden çıkacak” dedi.
Aygün, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye bazı maddelerini geri gönderdiği yasanın, denizlerde bulunacak ham petrolün üretiminden alınacak devlet hissesi oranlarını düşürdüğünü, ayrıca su derinliğine bağlı olarak yüzde 30'a varan ek indirimler getirdiğini ifade etti.
Sinan Aygün, “Karadeniz'deki petrol, doğal gaz ve metan hidrat varlığı, Türkiye'nin kaderini değiştirebilir. Ancak bu yasa ile yabancı bayraklı gemiler Karadeniz'de yelken açacak. Yasa çıkar çıkmaz uluslararası petrol devleri (yelkenler fora) diyecek” yorumunu yaptı.
KUVEYT PETROLÜNE EŞDEĞER
Aygün, açıklamasında, 1991 yılında Rus arama gemileri tarafından Sinop açıklarında, 1997 yılında Mavi Akım doğal gaz boru hattının güzergahını belirlemek üzere, Samsun-Çarşamba açıklarında yürütülen çalışmalarda petrol açısından önemli bulgulara rastlandığını belirterek, şöyle devam etti:
“2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsünce Sinop-Samsun arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında ise gaz ve sıvı püskürten çamur volkanı bulundu. Bu bölgede Kuveyt'dekine eşdeğer petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.
Bilim adamlarına göre, Karadeniz'in Türkiye karasuları içinde üç önemli petrol, doğal gaz ve metan hidrat havzası bulunuyor. Bunların, Sakarya Deltası, Akçakoca ve Kozlu açıklarını kapsayan Batı bölümü, Sinop-Samsun Havzası ve Giresun-Rize açıklarını kapsayan Doğu bölümü var.
Dokuz Eylül Üniversitesinin yürüttüğü çalışmalarda, Karadeniz'in, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen metan hidrat (donuk gaz) açısından zengin rezervlere sahip olduğu ortaya çıktı. Karadeniz'in dibinde bir servet yatıyor. Bu servetin adı metan hidrat. Bütün dünya, el değmemiş bu yeni enerji kaynağı üzerinde çalışıyor. Su ve metan gazının, uygun ısı ve basınç koşullarında donmasıyla oluşan metan hidrat donuk halden gaza dönüşürken 164 kat genişliyor. Amerika, metan hidratı yeni enerji kaynağı olarak seçti.”
Bilim adamlarına göre metan hidratın petrolün de habercisi olduğuna işaret eden Aygün, Yeni Petrol Yasasının, bu serveti “yabancıların ellerine teslim etmek anlamına geldiğini” ileri sürdü.
Aygün, bilim adamlarına göre sadece Karadeniz'de değil Doğu Akdeniz'de de metan hidrat rezervleri bulunduğunu, Alman ve ABD'li ekiplerin Karadeniz'de metan hidrat aradıklarını kaydetti.
YASA YENİDEN DÜZENLENMELİ
Yabancılara geniş imtiyazlar tanıyan Petrol Yasasının ulusal çıkarlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Aygün, şunları söyledi:
“Burnumuzun dibinde, petrol ve doğal gaz kaynaklarının paylaşımı için kan dökülüyor. Enerji, Türkiye için de stratejik bir konu. Her yıl petrol ve doğal gaz için milyarca dolar para ödüyoruz. Yeterince petrol ve doğal gaz araması yapamıyoruz. Yeni yasa, Türkiye'nin arama çalışmalarını geliştirecek şekilde yeniden düzenlenmeli.”
Aygün, yeni yasanın, “bulunacak petrolden devletin alacağı hisseyi gereksiz yere düşürdüğünü ve devlet adına arama yapan TPAO'nun özelleştirilmesinin önünü açtığını” da sözlerine ekledi.