2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılı başlarken

  Yabanabatlı öğrenciler ve tüm öğrencilerimiz Türkiye’nin gelecekteki umutları; Her eğitim- öğretim yılı başladığında tüm yurdu bir heyecan kaplar. Hele birinci sınıfa başlayacak öğrenciler ve onların aileleri… Öğretmenlere ne demeli; gelin olacak kız veya düğünü olacak damat edasından farksızdır.

   Yeni bir tohum toprağa atılmakta, minicik bir fidan toprağa dikilmektedir. Kim bilir hangi meyve ağacı olacaktır. Kim bilir hangi sağlam meşe, hangi ulu çınar olacaktır. Hangisi Osman Bey, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal, Ahmet Yesevi, Yunus, Hacı Bayram, Hacı Veli… Hangisi dünyaca ünlü bilim adamı olacak veya sporcu veya Sanatçı... Yabanabatta da atılan tohumlar dikilen fidanlar vardı yetişmişte ulu çınarlar olmuş gölgelerinde binlerce insan serinlemiş meyvelerinden yüzlerce Kızılcahamamlı faydalanmış ışıkları sadece Yabanabatı değil tüm ülkemizi aydınlatmış Molla Ahmet Dedemiz, Koca Hafızlar, Hasan Akkuşlar,Ali Osman Atakullar,Rıza Çöllüler. Kemal Güranlar… Sporda da Rıza Doğan ışık olmuştu şimdi yolundan giden onlarca gencimiz var. Hele iş adamlarımız gerçekten yöremizin eğitim hayatına büyük katkılar sağlamaktalar.  

  Her öğretim yılında başında olduğu gibi umutlar ve nutuklar... Bu yılının açılışında da içi boş nutuklar atıldı. Nafakasını çıkarma telaşındaki öğretmenler, okul idarecileri mutsuz gözlerle, kendilerinin de inanmadıkları pembe renkli sözlerle öğrencilerini karşıladılar. Ama yinede eskiye nazaran çok iyiyiz çok mesafe kat ettik. Hele fiziki yapılanmada ve donanımda, muhteşem binalarımız oldu. Tablet bilgisayarlar dağıtılmaya başlandı. Düşünüyorumda kitap çilesini, babam ve benim için işkenceydi. Başkalarına, bizden bir sınıf büyük olanlara, bir sene önceden tembihlenirdi. Birde eskiden kayıt parası vardı oda ortadan kalktı.

    Zaman ne kadar hızlı akıyor elektriği olmayan bir köyde üçüncü sınıfa kadar okudum. Tek öğretmen oda çoğu zaman gelmez. Köye, köylülere hakaret eder. Bu arada kaç öğretmen değiştirmitik… Seksen öncesi. Ülke kan gölü. Nasıl bekliyoruz nasıl heyecanlıyız, tepenin ardına bakıyoruz arkadaşlarla,  bugün gelecek öğretmen deniyor ama yine yok. Geliyor sonunda, gelen bir ay mı duruyor, iki ay mı şimdi çok iyi hatırlamıyorum. Ama bizim değerlerimize ters şeyler söylediklerini hatırlıyorum. Büyükler siz susun diyorlar zaten konuşamayız ki…  Babalar öğretmeni gördükçe “eti senin, kemiği benim” hoca, diyorlardı.

  Asıl yazmak istediklerim bunlar değildi ama hatıralar beni buralara çekti. Asıl yazmak istediklerim ilçemizin eğitimini sayısal olarak size sunmaktı, bilmeyenler için.

  Kızılcahamam'daki eğitim kurumlarında 4.647öğrenci okumaktadır. Bu öğrencilerimizin 325 kadrolu, 21 ücretli öğretmen okutmaktadır. Yaklaşık 42 idareci 36 Memur, Teknik Eleman ve Yardımcı Personel ilçemizin eğitim –öğretimin çalışmalarını yürütmektedir.

    Kızılcahamam’da eğitim ve öğretim veren 7 İlkokul ve 7 ortaokul bulunmaktadır. Buna bir İmam Hatip Ortaokulunu da ilave etmeliyiz. Eğitim gören 4700 öğrenciden 2080 i lisededir. 7 tane lisemiz mevcuttur.  2547 si ilk ve ortaokulda okumaktadır. Bu sene eğitime merhaba diyen yaklaşık 300 tane öğrencimiz birinci sınıfa kayıt oldu.

    Köylerimiz ve beldelerimizde 3 tane okulumuz var. Akdoğan ve Güvem de hem ilk hem ortaokul bulunmakta, aynı binada ayrı bölümlerde eğitim vermektedir. Akdoğanın 66 öğrencisi bulunmakta. Güvemde ise 114 öğrenci okumakta. Çeltikçi Beldesinde ise ilkokul ve ortaokul ayrı binalarda eğitim-öğretimi sürdürmekte ve yaklaşık 120 öğrenci bulunmaktadır. Bu durum köylerimizin gelecekte genç nüfus konusunda ne denli sıkıntı yaşayacağını göstermekte ve tarım ve hayvancılık konusunda daha da geriye gideceğimizi göstermektedir. Umarım bir tedbir alınır ve köyde yaşamak teşvik edilir.

Belki bazı okuyucularımız bu sayıları tatmin edici bulabilir ama bu sayıda köyde çalışan imam çocuklarıyla doğu illerinden gelen kömürcü ve çoban çocukları sayısı ağırlıkta. Güvem ve Çeltikçide birer adet öğrenci yurdu bulunmakta ve diğer illerden gelen öğrenciler bu yurtlarda kalmak sureti ile ortaokula ve liseye gitmekteler.

   Bu arada ilçemizde 8 tane yurt bulunmakta, bunlardan biri kız özel yurdudur.3 tanesi devlet yurdudur. Devlet Pansiyonları İmam Hatip Lisesi, Ayşe Bezci Turizm Lisesi ve Teknik Lisesinindir. İHL’ pansiyonunda 94 öğrenci kalmaktadır. Bu arada Anadolu İmam Hatip Lisesinin yaklaşık 350 öğrencisi olup bir kısmı diğer illerden gelmekte erkekler öğrenciler için pansiyon imkânı varken, Çamlıdere ilçesinden ve köylerimizden gelen kız öğrenciler için 5 tane evi hayırseverler bu öğrencilerimizin okuması için ayakta tutmaya çalışmaktadır.

    İlçemizin kaliteli nüfusunun artması için kaliteli eğitim kurumlarının gelmesi ve yüksek öğretim dâhil mümkün olduğunca bölüm ve okul açılmalıdır. Bu ilçenin gelişmesini ve kalkınmasını sağlayacaktır. Mesela Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Uluslar Arası İmam Hatip Lisesi vb açılabilir. Ankara’ya ve İstanbul’a yakın olması ve turizm, doğa ve huzur şehri olan İlçemizde büyük şehrin hengâmesinden kurtulmak isteyen veliler için yatılı özel liseler düşünülebilir.

   Merkezdeki ilk ve ortaokullarımız şunlardır; Kazım Karabekir İlkokulu yaklaşık 350, Cumhuriyet İlkokulu 170, Çağatay İlkokulu yaklaşık 300 ve Perihan Erdoğan İlkokulunda 220 öğrenci öğrenim görmektedir.

Ortaokullarımız Orhangazi Ortaokulu 330, Çağatay Ortaokulu 320, Perihan Erdoğan Ortaokulu yaklaşık 300ve İmam Hatip Ortaokulunda 150 öğrenci

  İlçemizde bir ilk ülkemizde de sayılı olması hesabiyle geleceğimiz ümidimiz olan Uçak bölümü açılmış ve 35 öğrenciyle bu sene eğitime başlamıştır. Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 5 bölüm ve 380 öğrenciyle eğitime devam etmekte fakat öğrenci sayısında bir azalma gözlenmektedir.

  Sağlık Meslek Lisesi 3 bölümde yaklaşık 165 öğrenci ve 25 öğretmenle ilçemizin en önemli eğitim kurumlarından biridir. Eski Hastane binasında eğitim öğretime devam etmektedir. Yine ilçemizin güzide liselerinden Anadolu lisemiz 500 aşkın öğrenci ile Kız Meslek Lisesi 135 öğrenci ile eğitime devam etmektedir.  Diğer bir lisemiz ise Kızılcahamam lisesidir…  Bu lisemizden yolu geçmiş ülkemizce tanınmış şair ve yazarlarımız vardır İlçemiz Kız Meslek Lisesi Toki tarafından yapılmış 24 derslikli harika bir bina olmuştur. Ayrıca Yine İsmet Paşa mahallesinde Toki Konutlarının olduğu yere yine 16 derslikli çok güzel okul binası yapıldı ilk ve ortaokul öğrencilerine hizmet verecek.

   Ayrıca Halk Eğitim Merkezi 17 personeli ile yılda yaklaşık 350 kurs açmakta ve yüzlerce kursiyere sertifika vermekte. Halk Eğitim Merkezi binasında Mesleki Eğitim Merkezi 20 yakın öğrenci ve 5 personeli ile görev yapmakta. Rehberlik Araştırma Merkezimiz Eski Ticaret Lisesi binasında çalışmalarına 8 personel ile devam etmekte ve Kazan, K.Hamam, Çamlıdere ilçelerine hizmet vermektedir. Öğretmen evi ise ilçemiz için yetersiz olmakla beraber gelecekte çok büyüyecek bir kurumumuzdur. Bu arada ilçemizde termal ve çok amaçlı salonları olan ve ülke çapında hizmet içi kursların yapılacağı bir bina olmasına çok ihtiyaç vardır.

 Bu arada ilçemizde kapanan eğitim kurumları da vardır. Ticaret Meslek Lisesi ve şimdilerde eksikliği hissedilen Eğitim Uygulama Okulu, kapanan okullarımızdandır.

   Son olarak ilçemizin kalkınmasında turizm kadar eğitim kurumlarıyla da olabileceğini artık görmeliyiz. Dernekler, Vakıflar bu konuda ellerini taşın altına daha fazla koymalıdır. İlçemizin Hafızlar diyarı unvanını tekrar almalıdır. Çok Sayıda yetişmiş akademisyen ve bürokratımız bu konularda bir araya gelerek bir çözüm yolu bulamalar diye düşünmekteyiz. Geleceğe ışık olan nice Yabanabatlı yetişmesi dileklerimle…

                                                                               Hacı ÜNAL –Eğitimci / Sendika Başkanı