Sağlık-Sen 4.olağan genel kurulu yapıldı
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Grev olmayan bir toplu sözleşme, bir doktora elinde bisturi olmadan ameliyata gir demek gibi abes bir şeydir. Bu ekonomik ve siyasal yapının değiştirilmesi mecburiyeti vardır'' dedi.
Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'in 4. Olağan Genel Kurulu Asya Termal Otelde toplandı.
Genel Kurulun açılışında konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni bir döneme doğru gittiğini, özellikle 12 Eylül referandumu sonrasındaki sürecin yeni Türkiye'nin siyaset söylemlerini ve yeniden yapılanmayı zorunlu kılacağını söyledi.
Türkiye'nin yeni siyaset tarzına kavuşmak zorunda olduğunu, aksi takdirde önünde duran devasa sorunların çözülmesinin mümkün olamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'de adaletin tam anlamıyla sağlandığı, milletin egemen olduğu bir siyasi sistemin kurulamadığını kaydetti.
Türkiye'de çalışma hayatını etkileyen birçok sistem ve düzenin 12 Eylül rejimiyle birlikte konulduğunu belirten Kurtulmuş, sorunların sistematik olarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık alanında taşeronlaşma, farklı statülerde çalıştırma, sendikasızlaştırma, sözleşmeli personel, işsizleştirme, emeği değersiz kılmanın sadece atılan yanlış adımların değil, sistematik olarak yapılan tercihlerin sonucu olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''24 Ocak ve 12 Eylül darbelerinin Türkiye'de emeği değersizleştirip, Türkiye'yi uluslararası sermayeye mahkum etmek için yapıldığını'' öne sürdü. Kurtulmuş, şunları kaydetti:
''Türkiye'de birinci mesele bu ekonomik yapıyı, adaletsiz yapıyı sağlayan sistemin değiştirilmesidir. Bu noktada 12 Eylül referandumunda memurlara toplu sözleşme yapma imkanı sağlandı. Türkiye yıllardır ILO sözleşmelerine imza atıyor, memura toplu sözleşme hakkı bir adımdır takdir ederiz. Ama grev olmayan bir toplu sözleşme, bir doktora elinde bisturi olmadan ameliyata gir demek gibi abes bir şeydir. Bu ekonomik ve siyasal yapının değiştirilmesi mecburiyeti vardır. Bundan sonra bu yapıyı değiştirmeyecek hiçbir siyasi parti iktidara gelmeyecektir.''
Anayasa mükemmel bir şekilde yapılsa bile Türkiye'nin bürokratik oligarşik yapısının değiştirilemeyeceğini ifade eden Kurtulmuş, ''Siyasi partiler yasasının, seçim yasasının, seçim sisteminin, 2821 ve 2822'nin bütün bu yasaların değiştirilmesi ve demokratik hale getirilmesi lazım'' dedi.
Herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olduğu bir Türkiye'nin kurulmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, herkesin anadilinde kültürel faaliyetlerini yapabileceğini, seçmeli ders olarak kendi dilini öğrenebileceğini, ancak Türkiye'nin resmi ve eğitim dilinin Türkçe olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük sorunlarından birinin gelir adaletsizliği olduğunu, ABD'de 48 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirten Kurtulmuş, ''Türkiye gelişiyor, doğru. Üçüncü köprüyü değil, 13. köprüyü yapsanız, Türkiye'nin her kasabasına değil, her köyüne bir sağlık ocağı kursanız, Türkiye'nin her tarafını baştan başa otoyollarla donatsanız huzuru ve barışı sağlayamazsınız. Birisi yer birisi bakarsa burada muazzam sosyal problemler ortaya çıkar'' dedi.
-DİĞER KONUŞMALAR-
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar da sağlık kurumlarında 400 bine yakın insanın çalıştığını belirterek, Türkiye'de hekim başına 655, hemşire başına ise 710 hastanın düştüğünü, bunun AB ortalamasının 5 kat üzerinde olduğunu söyledi.
Sağlık çalışanlarının AB ülkelerinde 48 saat çalışmasına rağmen, Türkiye'deki mesainin haftada 60 saatin altına düşmediğini ifade eden Kaçar, çalışan haklarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Tayin, maaş, izin ve mesleki kariyerde yaşanan eşitsizlikler, taşeronlaşma ve hizmet alım politikalarının sağlık kurumlarında ekip çalışması anlayışını olumsuz etkilediğini, kurumsal kültüre ve çalışanların mesleki motivasyonlarına zarar verdiğini dile getiren Kaçar, sorunların çözülmesi için ilgililere çağrıda bulundu.
BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici ile Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Necmettin Aydın'ın birer konuşma yaptığı kurulda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın mesajları okundu.
Hak-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu'nun da izlediği genel kurulda yarın oy kullanılacak.