Turkiye'ye 139 gün kaybettirdi.

139 GÜNLÜK KAOS
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın 139 gün önce AK Parti’nin kapatılması için hazırladığı iddianame ile başlayan belirsizlik süreci, AnayasaMahkemesi’nin dün verdiği kararla sona erdi. 14 Mart 2008’de başlayan siyasi belirsizlik sürecinin faturası pahalı oldu. Türkiye ekonomisinin bu süreçteki kaybı en az 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

ERDOĞAN: BİR AN ÖNCE SONA ERMELİ
Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti hakkındaki kapatma davası süresince AK Parti’nin tavrı ‘Dava en kısa sürede sonuçlandırılsın’ şeklinde oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu dönemde yaptığı konuşmalarda ‘Millete fatura ödetmeyeceğiz. Dava bir an önce sonuçlanmalı ve belirsizlik ortamı sona erdirilerek Türkiye’nin önü açılmalı’ diyerek kapatma davasının bir an önce sonuçlanması yönündeki beklentisini dile getirdi. AK Parti ayrıca ek savunma ve davanın ertelenmesi gibi haklardan yararlanmayarak davanın en kısa sürede sonuçlanması yönünde hareket etti.

50 MİLYAR DOLARLIK ADAM
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti’nin kapatılması istemiyle açtığı davanın ekonomiye olan etkileri geçtiğimiz 4,5 aylık süreçte somut olarak gözlendi. Mart ayından bu yana yaşanan şirket kapanmaları, İMKB’nin son bir haftaya kadar yaşadığı kan kaybı,(Nitekim yatırımcılar kapatmama kararı yönünde sinyaller aldıktan sonra İMKB hızlı bir yükselişe geçti) yabancı sermaye giriş hızındaki yavaşlama, faizdeki artış ve enflasyon artışının Türkiye’ye faturası yaklaşık 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

ENFLASYON ÇİFT HANEYE ÇIKTI
139 gün süren bu belirsizlik sürecinde yaşanan ekonomik belirsizlik ortamında Merkez Bankası’nın 2008 yılı için açıkladığı yüzde 4’lük enflasyon hedefi de değişti. Merkez Bankası, kapatma davasının görülmeye başlandığı 28 Temmuz tarihinde yaptığı toplantıda 2008 enflasyon hedefini yüzde 10.6 olarak revize etti. Yani bu belirsizlik sürecinin en ağır faturası yine halka çıktı.

DAVANIN 139 GÜNLÜK KRONOLOJİSİ
İşte, Başsavcı Yalçınkaya’nın 14 Mart’ta hazırladığı iddianame ile başlayan 139 günlük kaos sürecinin kronolojisi:

14 Mart 2008- Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya AK Parti’nin kapatılması için hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

31 Mart 2008- Anayasa Mahkemesi Yalçınkaya’nın sunduğu iddianameyi kabul etti.

1 Nisan 2008- Anayasa Mahkemesi iddianameyi AK Parti’ye gönderdi.

1 Mayıs 2008- AK Parti Başsavcı Yalçınkaya’nın iddianamesi hakkında ön savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

1 Temmuz 2008- Abdurrahman Yalçınkaya mahkeme heyeti önünde sunumunu yaptı ve son sözünü söyledi: AK Parti kapatılsın.

3 Temmuz 2008- Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ AK Parti’nin savunmasını 6.5 saatlik bir savunma ile Anayasa Mahkemesi heyetine sundu.

16 Temmuz 2008- Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, kapatma davası ile ilgili raporunu mahkemeye sundu. ‘AKP kapatılmasın’ denilen rapor aynı gün mahkeme üyelerine dağıtıldı.

22 Temmuz 2008- Anayasa Mahkemesi davanın 28 Temmuz’da görüşülmeye başlanacağını açıkladı.

28 Temmuz 2008- Anayasa Mahkemesi AK Parti hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başladı.

30 Temmuz 2008- Mahkeme heyeti 3 gün süren görüşmelerin ardından AK Pati’nin kapatılmamasına ve hazine yardımının yarısının kesilmesine karar verdi.

ensonhaber

var tmp; tmp = document.getElementById("news_content").getElementsByTagName("a"); for(i=0; i