Güvercinin gagasındaki pusula
Gerta Fleissner başkanlığındaki ekibin araştırması, "Naturwissenschaften" dergisinde yayımlandı. Dergideki yazıya göre, güvercinlerin gagalarını röntgen cihazında inceleyen bilim adamları, gaga derisinin altındaki sinirlerde demir partikülleri tespit etti.
Araştırmacılar, göçmen kuşların da aynı şekilde gagalarındaki demir partikülleri içeren hücreler sayesinde yönlerini bulduklarını kaydettiler.
Daha önceki yaygın kanıya göre bu kuşların güneş ve yıldızların konumunu kullanarak yönlerini buldukları sanılıyordu. 2004 yılında yapılan bir araştırmada, göçmen kuşların kendi "iç pusula"larından çok, rotaları takip ettikleri belirlenmişti. İtalyan araştırmacılar ise kısa süre önce kuşların "koku haritası" sayesinde yollarını buldukları sonucuna varmışlardı. Fransız araştırmacılar da bu kuşların hafızalarında 1200’den fazla görüntüyü tutabildiklerini belirlemişlerdi.
Milattan önceki tarihlerde postacı olarak kullanılan bu kuşlar, savaşlarda da düşman hattından mesaj gönderilmekte kullanılıyordu. İngiliz ordusu tarafından İkinci Dünya Savaşı’nda 250 bin güvercini kullanmış ve bunların 32’sine kahramanlık madalyası verilmişti.