Erdoğan Başbakan kalmalı
Güler Sabancı, 7 Kasım 2006’da Çimsa’ya bağlı Eskişehir Çimento’nun ek tesislerinin temel atma töreninde, “Sayın Başbakan henüz 52 yaşında. Genç, dinamik. Aktif siyasette hem partisi, hem de Türk siyaseti için daha faydalı olacağını daha çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu yüzden Çankaya’ya çıkmamalı” demişti. “Erdoğan’ın Başbakan olarak kalması yönündeki görüşünüzü muhafaza ediyor musunuz?” şeklindeki soruya Güler Sabancı, “Evet görüşümü aynen muhafaza ediyorum” karşılığını verdi. Sabancı, siyasi tahmin yapmakta başarısız olduğunu da itiraf ederken, “Ancak ben seçimlerde bir sürpriz çıkacağını sanmıyorum” diye konuştu.
Risk yok faiz yüksek
Güler Sabancı, risk görmemekle birlikte reel faizlerin neden bu kadar yüksek olduğunu anlamakta zorluk çektiğini ifade etti. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu hatırlatan Sabancı, “Bizim tahminimiz yüzde 7.5 düzeyinde. Öyle bile olsa, şu anki reel faiz seviyesi çok yüksek” diye konuştu.
Sabancı, geçtiğimiz günlerde özellikle Mısır’da yaptığı ve bazı sektörlerde artık üretim gerçekleştirerek rekabet etmenin zor olduğuna ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine, Türkiye’nin katma değeri yüksek işlere odaklanması gerektiğini anlattı.
Güler Sabancı, 2000’li yıllara kadar cari işlemler açığı veren gelişmekte olan ülkelerin, 2000’den sonra işlem fazlası vermeye başladığını, bunun karşılığı kadar da harcama yapmadıkları için gelişmiş ülkeleri finanse etmeye başladıklarını belirtti.
“Bunu iyi okumak lazım, fabrikaların daha ucuz yerlere gitmesi bunun bir sonucu, küreselleşmenin sonucu... Bize özel değil, herkes aynı durumda” diyen Güler Sabancı, Türkiye’nin de bunu geçmişte yaşadığını, Avrupa’dan da Türkiye’ye geldiklerini anımsattı.
Bu, ”delokalizasyonun“ Türkiye’de hangi sektörler için geçerli olduğunu sorulması üzerine Sabancı, ”Ben Türkiye’de bilmiyorum, ama dünyada bu işi tekstil yapıyor. Türkiye’de de dünyadan farklı olacağını sanmıyorum“ karşılığını verdi.
Kârlılık bizim genlerimizde var
Sabancı Grubu’nun faaliyet gösterdiği tüm alanlarda rakiplerine göre iyi durumda olduğunu kaydeden Güler Sabancı, tekstildeki zorluklara rağmen Yünsa ve Bossa’nın da çok kârlı olduğunu söyledi. Sabancı, ”Galiba bu bizim iş yapma biçimimizden kaynaklanıyor. Rekabetçi anlayış bizim genlerimizde var. Bu bir kültür meselesi. İş mükemmeliyetçiliğine odaklıyız. Verimlilik asla taviz vermeyeceğimiz bir olgu. Bu yüzden de tüm şirketlerimiz rakiplerine göre iyi durumda“ dedi. Sabancı, Temsa ve Teknosa’nın bölgesel güç olma yolunda ilerlediğini ifade etti.
Güler Sabancı, bazı aile üyelerinin hisse satışları olmasaydı holdingin daha iyi durumda olup olmayacağının sorulması üzerine, ”Hiçbir etkisi olmadı. Çok sağlıklı bir şey yaşadığımız. Hissedarlarımız genç. Kendileri bir girişimde bulunmak istiyor. Kurumsal bir yapıyız, yolumuza devam ediyoruz“ diye konuştu.
Nükleer santral olacaksa ki bana göre mutlaka olacak bunu en iyi Sabancı yapar
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2015 yılına kadar sıfırdan 4500-4700 megawat enerji üretecek yatırım planladıklarını ve amaçlarının enerjide liderlik olduğunu söyledi. Sabancı, üretecekleri enerjinin en az yüzde 27’sinin ise yenilenebilir olmasına dikkat edeceklerini, tüm planlarını bunun üzerine yaptıklarını da kaydetti. Bu rakama nükleer santral yatırımının dahil olmadığını kaydeden Sabancı, şöyle devam etti: “Küresel ısınma söylemleri arttıkça nükleer enerjiye karşı olanlar bile yavaş yavaş yumuşuyor ve bunun gerekli olduğunu görüyor. Tüm dünya bu noktaya geliyor. Türkiye de bunun gerekli olduğunu anlayacak. Bu iş bu ülkede yapılacaksa ki bize göre mutlaka yapılacak. Bunu en iyi Sabancı yapar. Biz hükümetin de azınlık hissedarı olduğu, teknoloji sahibi yabancı bir ortak ve lokal oyunculu bir sermaye katılımının nükleer santral projesinde gerçekçi olacağını düşünüyoruz.”
Kordsa operasyonunu galiba iyi anlatamadık
Güler Sabancı, grup olarak 2006’nın önemli gelişmelerini de sıraladı. Bir numaraya Citigroup-Akbank ortaklığını koyan Sabancı, ikinci sıraya da CarrefourSa ile GİMA birleşmesini koydu. Sabancı, ”Bu birleşme ile çok önemli bir şirket halka açık hale geldi“ dedi. Polyester üretim işinden, hissedarlara değer sağlayarak çıktıklarını belirten Sabancı, Kordsa operasyonunun da 2006’nın en önemli gelişmelerinden biri olduğunu söyledi. Sabancı, ”Ancak galiba bu işi iyi duyuramadık. Artık İMKB’de Kordsa hissesi alan, global bir şirketin hissesini alıyor. Kordsa’yı çatı şirket yaptık. İçinde 11 ülkeden 12 fabrika var artık. Buradaki ciro hedefimiz ise 1 milyar dolar“ dedi.
Dağıtım ihalelerinde ben açıklamayı baz alıyorum
Dağıtım ihalelerinin ertelenmesine ilişkin olarak bunun beklemediği bir gelişme olduğunu ifade eden Güler Sabancı, ”Seçim nedeniyle ertelenmiş olabilir mi?“ sorusuna da, ”Olabilir, ama ben yapılan açıklamayı baz alıyorum“ dedi. Sabancı, yeni ihale açılıncaya kadar geçen sürenin iyi kullanılması ve hukuki altyapının tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi