Dünya filistin,in üstüne titriyor
Baki İlkin, Türkiye'nin, yeni Filistin hükümetinin Ortadoğu Dörtlüsü'nün (BM, ABD, AB ve Rusya) ilkelerini benimsemesini ve hem Filistinliler'in hem de uluslararası toplumun beklentilerini karşılayacak bir siyasal temel üzerinde kurulmasını umut ettiğini bildirdi. BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Ortadoğu konulu toplantıda Türkiye'nin görüşlerini açıklayan İlkin, Filistin-İsrail uyuşmazlığının çözümü için iki devlet temeline dayalı görüşün gecikmeksizin gerçeğe dönüşmesi gereğinin altını çizdi.
Tarafların yeni gerilimlere ve krizlere yolaçacak hareketlerden kaçınması ve ayırıcı politikalar yerine yapıcı politikalar izlemesi gerektiğini belirten İlkin, Türkiye'nin, masum insanları hedef alan şiddet hareketlerini ve terörizmi kınadığını vurguladı. İlkin, konuşmasında, İsrail'in Haremüşşerif yakınındaki kazı çalışmasından da sözederek, Magrib kapısı yakınında başlatılan hafriyat çalışmasının askıya alınma kararının doğru bir karar olduğunu, ancak kazı çalışmalarının hala sürdüğünü anlattı. İlkin, bu konuda İsrail'i, Müslümanlar'ın dinen hassasiyet gösterdikleri konularla ilgili olarak tedbirli davranmaya çağırdı. Türkiye'nin, Ortadoğu Dörtlüsü'nün 2 Şubat'ta açıkladıkları bildiriyi desteklediğini belirten İlkin, bölgede kapsamlı bir çözümün ilgili BM kararlarını, ''barış için toprak'' ilkesini ve ayrıca Arap barış planını dikkate alması gerektiğini kaydetti.
LÜBNAN
Konuşmasında Lübnan'dan da sözeden İlkin, Türkiye'nin bu sabah ülkede meydana gelen saldırıları kınadığını dile getirdi. Lübnan'ın, komşularıyla olan ilişkilerinin normalleşmesinin ve ülkenin benzersiz sosyo-politik yapısının korunmasının çok önemli olduğunu ifade eden İlkin, Türkiye'nin Lübnan'ın egemenliğini, siyasal birliğini ve istikrarını desteklediğini ve bunu BM barış gücü UNIFIL'e yaptığı katkılarla da gösterdiğini vurguladı. İlkin, Türkiye'nin Lübnan'ın yeniden yapılanması çalışmalarına destek olma amacıyla 50 milyon dolarlık bağışta bulunacağını da hatırlattı.
DE SOTO
BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Alvaro De Soto ise Ortadoğu'da son dönemde barışa ulaşma yolunda önemli ve olumlu gelişmeler olmakla birlikte hala bazı sorunların aşılması gerektiğini söyledi. Toplantının başında BM Güvenlik Konseyi üyelerine Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili brifing veren De Soto, ''Bugün uyuşmazlığın çözümü yolunda daha umutlu olmamızı gerektiren nedenler bulunsa da, yine de yeni kurulacak Filistin hükümetinin karşılaşacağı sorunları ve Filistinliler ile İsrail arasındaki görüşmelerde ortaya çıkacak zorlukları gözönünde tutmamız gerekir'' diye konuştu. De Soto, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 19 Şubat'ta üçlü bir toplantıda biraraya geleceklerini belirterek, bu görüşmenin, 6 yıldan beri barış sürecine ilişkin yapılacak ilk İsrail-Filistin görüşmesi olacağını söyledi.
De Soto, bu toplantıyla ilgili olarak ''aşırı bir beklenti'' içine girmemenin doğru olacağını belirterek, umudunun, bu görüşmenin taraflar arasında ''samimi diyalog'' sürecini başlatması olduğunu dile getirdi. De Soto, Ortadoğu Dörtlüsü'nün Berlin'de 21 Şubat'ta toplanacağını da hatırlatarak, ''Etkin biçimde çalışan Ortadoğu Dörtlüsü, sorunun çözümüyle daha çok ilgilenen Arap dünyası, yeni bir Filistin hükümeti ve taraflar arasında olası diyalogun başlayacak olması, iki-devlet temeline dayanan çözüme ulaşılmasında önemli rol oynayabilir'' diye konuştu. Ortadoğu Dörtlüsü, 2 Şubat'ta yaptıkları açıklamada, ''şiddeti bırakacak, İsrail'i tanıyacak, Yol Haritası dahil olmak üzere İsrail ile geçmişte yapılan anlaşmalara saygı gösterecek bir Filistin hükümetine destek verdiklerini'' açıklamışlardı.