Tam Şu anda 5 kişi daha öldü

Her yıl milyonlarca kişi sigaranın zararlı etkileri nedeniyle ölüyor. Sigarayla Savaşanlar Vakfı Genel Koordinatörü ve Ankara Bölge Temsilcisi Tandoğan Müftüoğlu, dünyada her yıl 4 milyon kişinin sigara içtiği için yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek "Türkiye'de 7-11 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin de yüzde 11.7'si sigara içiyor. En korkutucusu da ilkokul öğrencilerinin yüzde 95'inin yabancı sigara markalarını tanıması" dedi.

Sigarayı insanlığın en büyük sorunu olarak nitelendiren Müftüoğlu "Dü nyada 1 milyar 250 milyon kişinin bir günde 11 bini, bir yıl içinde ise toplam 4 milyonu sigara içtiği için ölüyor. Türkiye'de erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların yüzde 20'si ve tüm toplumun yüzde 40'ı sigara içiyor. Ve bunun eğitimle de hiç ilgisi yok. Her yıl 2 bin 500 kişi işyerindeki arkadaşlarından, 3 bin 500 kişi eşinden ve 1500 bebek de anne ve babasından dolayı pasif içici oluyor ve sağlığını yitiriyor. Üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin yüzde 20'si ve 7-11 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin de yüzde 11.7'si sigara içiyor" dedi.

Sigarayı Boykot Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey sigarayı bırakmanın zor olmadığını, bırakmak isteyen yurttaşları yönlendirebileceklerini, her türlü desteği de vereceklerini söyledi. Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, dünyada iki soykırımın bulunduğunu vurgulayarak, "Birinci soykırım yüzde 50'si ABD sanayisi tarafından meydana getirilen küresel ısınma soykırımı, ikincisi ise sigara ile insanlığa karşı yürütülen soykırımdır" dedi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da şu bilgilere yer verildi: "Sigara hem siz hem de pasif içici konumundaki çocuklarınız için öldürücü bir tehlikedir. Siz bu satırları okurken dünyada 5 kişi daha sigara nedeniyle öldü."

(Cumhuriyet)