Avusturalya: Türkiye AB'ye hazır değil
Gusenbauer, ''AB'nin Türkiye için yeterince hazır olduğuna inanmıyorum. Anayasa sözleşmesi bile hazır değil. Bu kadar büyük bir ülkenin üyelik masrafları nasıl karşılanacak?" dedi.
Türkiye'nin henüz üyelik için henüz yeterli olgunluğa sahip olmadığını savunan Avusturya Başbakanı "Özellikle de insan haklarından dolayı. Bu, istenilen asgari bir şart, bunun dışında bir durum kabul edilemez'' diye konuştu.
"Öncelik Balkan ülkelerinde olmalı"
Türkiye yerine önceliğin, henüz 15 yıl öncesine kadar savaşın hüküm sürdüğü Balkan ülkelerine verilmesi gerektiğini ifade eden Gusenbauer, ''Bizim için asıl sınav bu. Bölgenin istikrara kavuşturulması çok önemli. Bu da sadece bir Avrupa perspektifiyle gerçekleştirilebilir'' diye konuştu.
Gusenbauer, bu bölgede Avusturya'nın çıkarları olduğunun hatırlatılması üzerine de ''Şimdi haksızlık ediyorsunuz. Biz Türkiye'nin AB üyeliğinden de faydalanabiliriz. Şirketlerimizin çoğu bu ülkede faaliyet gösteriyor'' dedi.
Almanya'nın şu sıralarda AB dönem başkanı olmasının da büyük bir şans olduğunu savunan Gusenbauer, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya'nın bile şu sıralar bir liderlik rolü üstlenemeyeceklerini, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ise ülkeleri nasıl bir araya getirebildiğini Brüksel'deki İklim Konferansı sırasında ispatladığını söyledi.
Müzakereler sekiz başlıkta askıya alındı
Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakerelerin hızını kesti. AB dışişleri bakanlarının 11 Aralık'ta AB Komisyonu'nun tavsiye kararını kabul etmesinin ardından, 14-15 Aralık'ta yapılan AB Zirvesi'nde de 'Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması' kararı aynen benimsendi.
Buna göre, Türkiye ile müzakereler sekiz başlıkta (Malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler) askıya alınacak. Açılacak diğer başlıklar ise, Türkiye limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmadığı sürece ka